Ekonomi

Alaattin Aktaş: ‘Merkez zaten yüzde 40’tan memnun, yüzde 50’si bile sürpriz olmaz’

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı için enflasyonun yüzde 30-42 aralığında olmasını beklediklerini açıkladı. Ekonomi çevreleri bu açıklamayı yüzde 36 hedefi olarak yorumladı.

Benim Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Karahan’ın açıkladığı aylık rakamların kafa karıştırıcı olduğunu belirterek, ekonomi yönetiminin yüzde 40’lık enflasyondan memnun göründüğünü ancak seçim sonrası gelişmelerle enflasyonun yüzde 50’lere ulaşabileceğini belirtti. yılın sonu.

Alaattin Aktaş’ın “Tahmin aralığının üst sınırından zaten memnunuz ama o da zor” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yüzde 36 olan yıllık enflasyon tahminini değiştirmediklerini vurguladı ancak aylık olarak verdiği oranlar biraz kafa karıştırıcıydı.

Karahan aylık oranlara değinerek şunları söyledi:

‘Mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun yılın ilk yarısında Ocak hariç yüzde 3 civarında kalacağını öngörüyoruz.

Mayıs ayından sonra yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğimiz bir enflasyonla mücadele dönemine gireceğiz. Bu dönemde baz etkilerinin olumlu olması ve daha da önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devam etmesi etkili olacaktır. Bu süreçte yurt içi talepteki dengelenmenin devam etmesi, fiyat güncellemelerinin tamamlanması ve manşet enflasyondaki düşüşün neden olduğu beklentilerdeki ilave iyileşme önemli rol oynayacak.

Böylece mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun önce yüzde 2,5’in altına, ardından yılın son çeyreğinde yüzde 1,5 civarına gerileyeceğini öngörüyoruz.’

Bu durumda Şubat-Mayıs döneminde yüzde 3 civarında, Haziran-Eylül döneminde yüzde 2,5’in altında, son çeyrekte ise yüzde 1,5 civarında bir aylık artış bekleniyor. Hatta bu oranları baz aldığımızda, hatta mayıs ayından sonra yüzde 2,5 ve yüzde 1,5’in biraz altındaki oranlarda da yıllık yüzde 40 civarında bir artış görüyoruz.

Dolayısıyla Merkez Bankası yüzde 36’da ısrar ettiğini belirtse de bu seviyenin 3-4 puan üzerine çıkmaya istekli görünüyor.

YÜZDE 40 GÜZEL BİR ORAN

Aslında 2024 enflasyonunu yüzde 40 civarında tutmak aslında bir başarıdır.

Geçen yılki seçimlerin öncesinde ve sonrasında yaşadıklarımızı hatırlayalım ve soralım:

* Geçen yıl Mayıs seçimlerinden önce döviz kurunu aylarca neredeyse sabit tuttuk.

* Seçimin hemen ardından bir anlamda serbest bırakılan döviz, Haziran-Temmuz ayları arasında toplamda yüzde 33’e yakın arttı.

* Kurdaki bu rekor artışın etkisiyle temmuz-ağustos ayları arasında toplamda yüzde 20’ye yaklaşan bir fiyat artışı gördük.

* Bu sene seçimden dolayı ertelenen bir kur artışı yok mu? Var gibi görünüyor.

* Bu yıl yeniden seçim nedeniyle ertelenen artışlar var mı?

*Peki bu durumda seçim sonrasına ertelenen kur artışları ve artışları devreye girdiğinde aylık artışların umulduğu gibi olumlu hale gelmesi mümkün olabilecek mi? HAYIR.

AKÇAY’IN DİKKAT ÇEKTİ ALARM

Aylık artışların beklenen düzeye indirilememesi durumunda, Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın vurguladığı alarm durumu ortaya çıkacak. Enflasyon raporu toplantısında konuşan Lider Yardımcısı Cevdet Akçay’ın söylediklerini hatırlayalım:

‘…Aylık enflasyonun ana eğiliminde iyileşme durmuş; Bu bizim için alarmdır! Yıllığın inmesi önemli değil. Gözlemlediğimiz göstergede (aylık bazda) gerekli iyileşmeyi görmüyorsak bu bizim için alarmdır ve gerekli önlemleri alırız.7

Seçimden sonra aylık faiz oranlarının umulduğu kadar hızlı düşürülmeme tehlikesi var. Bu durumda Merkez Bankası’nın gerekli müdahaleyi yapacağı hem Önder Karahan hem de Milletvekili Akçay tarafından vurguyla ifade ediliyor.

Getiriliyor ama bu tedbirler faiz artırımına yönelikse bunu yapabilecek miyiz, yeni bir faiz artırımına girişebilecek miyiz? Çünkü Merkez Bankası’nın bunu gerekli görmesinin yeterli olmayacağını herkes biliyor.

YÜZDE 50’Sİ BİLE ŞAŞIRTICI OLMAYACAK

Her ne kadar Merkez Bankası yüzde 36 iddiasında ısrar etse ve en fazla yüzde 40’a kadar bir oran bekliyormuş gibi görünse de bu yıl enflasyonun yüzde 50’ye çıkması sürpriz olmaz.

Seçimden sonra döviz kuru ve dolayısıyla daha önce bahsettiğim fiyatlar artarsa ​​yüzde 30-40’lık oranların sürdürülmesi mümkün değil.

Üstelik Merkez Bankası fiyatlama davranışları konusunda oldukça iyimser. Fiyatlandırma davranışlarındaki bozulma iyileşmedi; bu konuda her geçen gün daha da kötüye gidiyoruz.

Dolayısıyla seçim sonrası olası bir döviz saldırısı bu davranış bozukluğuna yeni bir ivme kazandıracak ve 40’lı seviyeleri arayacağız.”

(EKONOMİK HİZMET)

gungorenhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu