Ekonomi

Lübnan’daki çatışma nedeniyle ülkeler tahliye planları yapıyor

Dünya genelindeki ülkeler, İsrail ile İran destekli Hizbullah arasında şiddetlenen çatışma nedeniyle vatandaşlarını Lübnan’dan tahliye etmeye hazırlanıyor. Henüz büyük ölçekli askeri tahliyeler gerçekleşmemiş olsa da, birçok ülke uçuş düzenliyor ve deniz yoluyla tahliye seçeneklerini değerlendiriyor.

Avustralya, vatandaşlarını Lübnan’dan çıkarmak için yüzlerce uçak koltuğu ayırttı ve Kıbrıs’a askeri uçuşlar hazır bekliyor. Avustralya yetkilileri deniz yoluyla tahliye olasılığını da öne sürdü ve Lübnan’daki tahmini 15.000 Avustralyalıya, Beyrut havalimanı çalışırken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti.

Belga haber ajansına göre, Belçika Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede Lübnan’dan ayrılmalarını önerdi. Brezilya, Cuma günü 220 kişiyi ülkeye geri getirmek için bir Hava Kuvvetleri Airbus A330 uçağı gönderdi ve eve dönmek isteyen 3.000 Brezilyalıyı hedefleyerek haftada iki uçuş planladı.

Çin, Cumartesi günü 200’den fazla vatandaşını güvenli bir şekilde tahliye ettiğini duyurdu. Kanada’nın, Avustralya ile birlikte deniz yoluyla tahliye planı üzerinde çalıştığı ve potansiyel olarak günde 1.000 kişiyi taşıyabilecek ticari bir gemi kiralamayı planladığı bildiriliyor.

Kıbrıs, Perşembe günü bir Yunan uçağı kullanarak 38 vatandaşını tahliye etti. Danimarka ise vatandaşlarına hala mevcut olan ticari uçuşlarla Lübnan’dan çıkmalarını tavsiye etti. Lübnanlı havayolu şirketi Middle East Airlines, artan talebi karşılamak için ek seferler düzenliyor.

Bölgede bir savaş gemisi bulunan ve yakında doğu Akdeniz’e bir helikopter gemisi gönderecek olan Fransa, aylardır acil durum planlarına sahip ancak henüz bir tahliye başlatmadı. Planlar Kıbrıs ve Beyrut havalimanına odaklanıyor ve görüşmeler Türkiye’yi de kapsıyor.

Almanya vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor; Cuma günü 219 kişi daha ülkeden ayrıldı. Yunanistan ise Perşembe günü 22 vatandaşını ve bazı Kıbrıslıları tahliye etti ve daha fazla yardım için bir fırkateyn hazır bekliyor.

İtalya, Beyrut’taki büyükelçiliğindeki diplomatik personel sayısını azalttı ve güvenliği artırdı. Japonya, vatandaşlarını tahliye etmek için iki C-2 askeri nakliye uçağı gönderdi. Hollanda, Cuma ve Cumartesi günleri için askeri uçuşlar düzenledi ve diğer ülkelerin vatandaşları için de ek kapasite sağladı.

Polonya, Lübnan’dan vatandaşlarını ve diğerlerini taşıyan bir uçağı Varşova’ya indirdi. Portekiz ve Romanya vatandaşlarının tahliyesine yardımcı oldu; Romanya Perşembe günü askeri bir uçakla 69 kişiyi tahliye etti.

Rusya tahliyelerine başladı; diplomat aileleri Perşembe günü Beyrut’tan ayrıldı. Slovakya, Slovakları ve diğer ülke vatandaşlarını Kıbrıs’a taşımak için askeri bir uçak göndermeyi planlıyor. Güney Kore, Cumartesi günü 97 vatandaşını ve aile üyelerini tahliye etti.

İspanya, iki askeri uçak kullanarak 350’ye kadar vatandaşını tahliye etmeyi planlıyor. Türkiye, hava ve deniz yoluyla tahliyeler için hazır ve yaklaşık 20 ülkeyle Türkiye üzerinden potansiyel tahliyeler için koordinasyon sağlıyor.

Birleşik Krallık, vatandaşları için uçuşlar kiraladı; Çarşamba günü 150’den fazla kişi ayrıldı ve yaklaşık 700 askeri Kıbrıs’a taşıdı. Ayrıca iki Royal Navy gemisi de bölgeye gönderildi.

ABD, olası tahliyeler için hazırlık yapmak üzere Kıbrıs’a asker konuşlandırdı ve Lübnan’dan ayrılan Amerikalılar için uçuş imkanlarını artırmak üzere havayollarıyla çalışıyor. Dışişleri Bakanlığı bu duyuruyu Salı günü yaptı.

Reuters bu habere katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

malazgirtajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu